Vragen en antwoorden

FAQ:


Aangeraden wordt de intensiteit van het sporten de eerste twee weken naar beneden te brengen, omdat uw lichaam moet wennen aan een zeer laag energie dieet. U kunt daar gewoon (recreatief) bij zwemmen of wandelen, maar u gaat geen zware sportprestaties aan. Na deze twee weken kunt u de intensiteit weer langzaam verhogen. Blijf wel goed luisteren naar uw lichaam.

Dit wordt afgeraden. Onderzoek heeft bewezen dat citroenzuur het lichaam kan belemmeren in het opmaken van de voorraad koolhydraten en dat het kan leiden tot vasthouden van vocht. Omdat citroenzuur aanwezig is in alle 'light' dranken, lage calorieën vruchtenlimonades, stukjes citroen en citroenthee, kan elk van deze mogelijkheden de effectiviteit van het dieet negatief beïnvloeden.

Het is onmogelijk iemands gewichtsverlies exact te voorspellen, omdat er geen twee mensen hetzelfde zijn. Sekse, leeftijd, stofwisselingspatroon, ontplooide activiteiten, genen en hormonenpeil zijn allemaal van invloed op iemands mate van gewichtsverlies. Strikte naleving van Straight away als enige voedingsbron kan resulteren in een gemiddeld gewichtsverlies van 6 tot 10 kilo per maand.

Iedereen die Straight away volgt, krijgt gratis begeleiding. De kosten voor de producten bedragen gemiddeld 7 euro per dag en verder heb je niets nodig! Vergelijk dat eens met de kosten voor je normale maaltijden. En niet te vergeten, alle tussendoortjes die je nu niet meer gebruikt. Ook hoef je geen aanvullende supplementen of vitaminepreparaten te kopen. Alles wat je lichaam nodig heeft, zit in de totaalvoeding zelf.

Er zijn verschillende redenen waarom dat zo belangrijk is: a) Een zeer laag calorieën dieet als Straight away zorgt voor een natuurlijk vochtverlies. b) Voedsel bestaat voor een groot gedeelte uit water, net als ons lichaam. Volgt men Straight away als enige voedingsbron, dan is het noodzakelijk vocht te compenseren dat men anders via het nuttigen van voedsel binnen zou krijgen. Het is belangrijk om het vochtgehalte van het lichaam op peil te houden om de onprettige symptomen van uitdroging (hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, beverigheid en constipatie) te voorkomen. c) Straight away biedt een complete voeding, maar in een zeer geconcentreerde vorm. Het is daarom het beste om voor iedere dieetmaaltijd een glas water te drinken, om de concentratie aan mineralen te verdunnen en enig mogelijk gevoel van misselijkheid te helpen voorkomen. d) Bij de vetverbranding komen allerlei afvalstoffen vrij, die het lichaam moet afvoeren. Extra vloeistof stelt het lichaam in staat deze voortdurende stroom afvalstoffen kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om gedurende de hele dag slokjes water te drinken, in totaal minimaal 2,5 liter.

Het vasthouden van vocht is de belangrijkste oorzaak voor weinig gewichtsverlies en is te wijten aan twee factoren:

a) Hormonale invloeden - de meeste vrouwen houden een bepaalde hoeveelheid vocht in de premenstruale fase met een schijnbare vermindering in gewichtsverlies.

b) Inname van extra calorieën - vooral van koolhydraten - en elke andere afwijking van de aanbevelingen van het “sole source” dieet, zal leiden tot matig gewichtsverlies en de voordelen van ketose zullen verloren gaan. Een sterk hongergevoel zal terugkeren en u zult zich zeer vermoeid voelen.

Een groot gedeelte van het directe gewichtsverlies bij het volgen van het Straight away dieet in de eerste week is te danken aan het verlies van vocht. Dat komt omdat het lichaam energie in twee vormen opslaat - in glycogeen en in vet. Met elk willekeurig caloriearm dieet gebruikt het lichaam eerst de opgeslagen koolhydraten op, vóór het overschakelt naar het langzamer stadium van vetverbranding. Opgeslagen koolhydraten werken als een spons: zij slaan maar liefst viermaal hun eigen gewicht op in de vorm van water. Zodoende verliest het lichaam met het opgebruiken van de koolhydraten, tegelijkertijd ook het water. Aangezien water een concrete substantie is en meer weegt dan vet, is het heel normaal tussen 3 en 5 kilo kwijt te raken in de eerste week van het dieet. Het lichaam raakt in de tweede week en de daarop volgende weken echter niet hetzelfde gewicht meer kwijt. Als de koolhydratenvoorraad eenmaal is uitgeput wordt het gewichtsverlies langzaam minder, omdat het lichaam de vetvoorraad gaat opgebruiken - met een gemiddeld gewichtsverlies van 1,5 tot 2,5 kilo per week.

Ketose is een andere benaming voor het stadium van de vetverbranding. Als het lichaam eenmaal de voorraad koolhydraten heeft opgebruikt, wendt het zich tot een andere energiebron - ongewenst vet. Het vet wordt afgebroken tot kleine vetzuur moleculen, genaamd ketonen. Deze circuleren door en nemen energie mee naar het lichaamsweefsel. Het dieet is zorgvuldig samengesteld en bevat een exact aantal koolhydraten. Met genoeg koolhydraten voor directe energie en geen restanten daarvan als voorraad, wordt een milde ketose teweeggebracht. Extra koolhydraten kunnen de balans verstoren en kunnen ertoe leiden dat koolhydraten weer worden opgeslagen samen met viermaal het eigen gewicht in water. Een en ander veroorzaakt een stilstand bij het afvallen of zelfs gewichtstoename! Ketose is een belangrijke veiligheidsfactor - het lichaam ontvangt alle energie die het nodig heeft door het afbreken van de vetvoorraad en beschermt zodoende spierweefsel en vitale organen. Het brengt een gevoel van welzijn teweeg met goede energieniveaus. Een bijkomend voordeel van ketose is dat het hongergevoel wordt verminderd, wat het makkelijker maakt om het dieet te volgen.

Dit is een eenvoudige urinetest, die de aanwezigheid van ketonen aangeeft. De milde ketose, teweeggebracht door Straight away dieet, zorgt ervoor dat ketonen worden geproduceerd om energie te leveren en zelfs nog wat extra ketonen, die in de urine terecht komen. Een Ketose teststrip is een kleine plastic strip met een vilten top. De top zal reageren en roze worden indien er ketonen in de urine aanwezig zijn. De meeste cliënten bereiken ketose na drie dagen. Als de ketose test na die periode een negatieve uitslag geeft (de top verandert dan niet van kleur), is het zeer waarschijnlijk dat de cliënt afwijkt van het dieet en extra koolhydraten tot zich neemt. Aan de andere kant kan een positieve uitslag zeer motiverend zijn voor iemand die op dat moment vocht vasthoudt, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie. Het is dan een tastbaar bewijs dat hun lichaam nog steeds vet verbrandt, ook al is dat verlies niet terug te lezen op de weegschaal. Ketose teststrips zijn verkrijgbaar bij de meeste apothekers en bij uw consulent!

Elke wijziging in de eetgewoontes resulteert onherroepelijk in een verandering van de verwerking van het voedsel in de ingewanden. Met minder volume in het dieet, zullen er in de ingewanden minder bewegingen plaatsvinden. Vooropgesteld dat u genoeg water drinkt, moet dat geen problemen opleveren. Sommige mensen hebben problemen met (chronische) constipatie, wat zij ook eten. Voor deze mensen adviseren wij gebruik van een natuurlijke vezel (verkrijgbaar bij uw consulent, zonder doktersvoorschrift). Als vanaf het begin van het dieet hiermee word gestaar, kunnen alle problemen worden voorkomen. Ook voor mensen die wel eens last hebben gehad van constipatie in het verleden, wordt geadviseerd om direct met hiermee te beginnen. Deze vezel bestaat uit 89 procent inuline, dat de darmflora stimuleert. Een theelepel hiervan kan 2 à 3 keer per dag worden opgelost in uw koffie of thee.

Jazeker! Diabetes en overgewicht gaan hand in hand. De meeste mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar of omgekeerd, als je te zwaar bent loop je de kans diabetes type 2 te krijgen. Heb je én overgewicht én diabetes, dan is het risico op hart- en vaatziekten dus extra aanwezig! Afvallen is dan de beste remedie. Straight away kan helpen bij de eerste stap naar een gezond gewicht. Straight away producten bevatten weinig calorieën en leveren alle belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitamines.

Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt, zult je ervoor moeten zorgen niet in je oude gewoonten terug te vallen. Je moet daarom een programma volgen die je geleidelijk overbrengt naar gewone voeding. Gewichtstoename treedt alleen op als je weer voedsel gaat nuttigen dat jouw gewichtsproblemen op de eerste plaats veroorzaakte. Als vuistregel zal je ongeveer 25 calorieën per dag minder moeten eten voor elke kilo die je bent kwijtgeraakt.

Volgens de wetgeving mag je een totaalvoeding dieet (Straight away) maximaal 3 weken achter elkaar gebruiken. Daarna moet er normaal voedsel aan worden toegevoegd. Als je jezelf echter goed voelt en door wilt gaan met het dieet, dan adviseren wij je na 6 weken een tussenweek te nemen. Tijdens een tussenweek gebruikt je nog steeds 3 Straight away maaltijden per dag, maar nuttigt je daarnaast ’s avonds een lichte maaltijd. Deze maaltijd mag bestaan uit groene groenten (broccoli, sperziebonen etc.) en gegrilde kipfilet of gegrilde witte vis, een gekookt ei of Hüttenkäse. Doordat deze groenten weinig koolhydraten bevatten blijf je, als je jezelf strikt aan deze richtlijnen houdt, hoogstwaarschijnlijk in ketose. Hierdoor valt je waarschijnlijk nog wat af die week en is het makkelijker het dieet weer op te pakken na de tussenweek. Voor meer informatie over de tussenweek kan je terecht bij je consulente.

Vanaf een week voordat je bloed geeft tot een week nadat je bloed hebt gegeven mag je het Straight away dieet niet gebruiken. Een bloedbank zal weigeren jouw bloed aan te nemen als ze weten dat je een zeer laag energie dieet volgt, omdat de dikte en de volume van het bloed erdoor worden beïnvloed.

Als u zwanger wilt worden, wordt normaal gesproken geadviseerd om foliumzuur te slikken voor de ontwikkeling van de foetus. Bij het volgen van Straight away is het gebruik van extra foliumzuurtabletten echter niet nodig, omdat 3 Straight away producten per dag al voldoende foliumzuur bevatten. Het advies is dan ook om, als u Straight away gebruikt als enige voedingsbron, te stoppen met het slikken van extra foliumzuurtabletten. Als u zwanger raakt tijdens het dieet, stel uw consulent hiervan dan zo snel mogelijk op de hoogte. U kunt dan beginnen met het afbouwprogramma, omdat u Straight away als totaalvoeding niet mag gebruiken tijdens uw zwangerschap!

Dit wordt afgeraden. Onderzoek heeft bewezen dat citroenzuur het lichaam kan belemmeren in het opmaken van de voorraad koolhydraten en dat het kan leiden tot vasthouden van vocht. Omdat citroenzuur aanwezig is in alle 'light' dranken, lage calorieën vruchtenlimonades, stukjes citroen en citroenthee, kan elk van deze mogelijkheden de effectiviteit van het dieet negatief beïnvloeden.

Aangeraden wordt de intensiteit van het sporten de eerste twee weken naar beneden te brengen, omdat je lichaam moet wennen aan een zeer laag energie dieet. Je kunt daar gewoon (recreatief) bij zwemmen of wandelen, maar je gaat geen zware sportprestaties aan. Na deze twee weken kan je de intensiteit weer langzaam verhogen. Blijf wel goed luisteren naar je lichaam.